Bij verkoop van een woning bent u verplicht in het bezit te zijn van een officieel goedgekeurd en geregistreerd energielabel (conform de NTA8800 methode) voor Nederlandse woningen.
U bent verplicht om aan een koper te laten zien welk energielabel uw woning heeft. Ook moet u dit energielabel aan de koper overhandigen bij de overdracht van de woning. Wanneer u dit niet doet, loopt u het risico om hiervoor een boete te krijgen. Een energielabel aanvragen is dan ook zeker niet iets waarmee u te lang moet wachten; een geregistreerd energielabel is 10 jaar geldig.
Energiezuinigheid
Hoe (on)zuinig is een woning? Hoe goed is de woning geïsoleerd, hoe zit het met ventilatie en hoe zuinig zijn de installaties? Met een energielabel heeft u direct een goed overzicht van de energiezuinigheid van een woning inclusief vermelding van eventuele verbeteringen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en comfort van de woning.
Een zuinige woning betekent eigenlijk vanzelfsprekend een lagere energierekening, wat op zich natuurlijk altijd prettig is. Daarnaast, en dit is tegenwoordig zeker ook heel belangrijk, is minder CO2-uitstoot uiteraard vriendelijk voor het milieu!
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen dus zeer zuinig) tot en met G (rood dus zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een rapport waarin dit allemaal is uiteengezet. Het laat u dus zien hoe zuinig een woning is en wat u zou kunnen doen om dit op diverse punten te verbeteren.